Udruga hrvatskih tržnica već sedmu godinu zaredom organizira manifestaciju Dani hrvatskih tržnica koja će se ove godine održati u Zagrebu, na Trgu Nikole Šubića Zrinskog (popularnom Zrinjevcu) u subotu, 29. rujna 2018. godine.

Građanima Zagreba, posjetiteljima i turistima će se predstaviti tržnice iz cijele Hrvatske sa šarolikom paletom domaćih tradicijskih proizvoda kroz sajam na kojem sudjeluje oko 70-tak poljoprivrednih proizvođača, uglavnom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji prodaju vlastite proizvode.

Ovogodišnja tema je Plac & Piknik. Namjera je omogućiti posjetiteljima opuštanje u gradskom parku uz okuse i mirise domaće hrane.

Svatko, tko će se u subotu, 29. rujna zateći na Zrinjevcu moći će u sjeni platana i uz osvježavajući žubor fontana uživati u hrani koju su proizvele težačke ruke i pripremile domaćice po starim, tradicijskim receptima naših baka.

Naći će se ovdje i soparnika iz poljičkog kraja, varaždinskog zelja, šarolikog povrća i voća, domaćih medova, sireva, neodoljivih suhomesnatih delicija od pršuta do slavonskih i podravskih kobasica, špeka od crne svinje, pa nezaobilaznih domaćih ulja, od zeleno-zlatnog maslinovog ulja do crnog bučinog ulja Međimurja i Zagorja, domaćih likera i vina, međimurskih gibanica i bučnica, domaće zimnice, džemova, sokova, cvijeća i još puno, puno toga što dočarava sve regionalne posebnosti Hrvatske u gurmanskom i enološkom smislu.  Za one koji se žele podsjetiti kako izgledaju pravi licitari ili stari obrtnički proizvodi od drva ili pak žele probati stare tradicionalne ljekovite ili kozmetičke pripravke ovo je također pravo mjesto za njih. Baš kao prava tržnica – prepuna svega i svačega, ali domaćeg porijekla.

Ovogodišnja zanimljivost Dana hrvatskih tržnica je priprema istarske fritaje od 2000 jaja u ogromnoj tavi promjera 2 metra.

Porcije će se besplatno dijeliti posjetiteljima.

Nakon kupovine i degustiranja, posjetitelji se mogu odmoriti na balama od slame koje će biti postavljene na travnatim površinama i uživati u koncertu poznatog zagrebačkog benda Kraljevi ulice.

Pozivamo sve da nam se pridruže u subotu na Zrinjevcu od 09.00 do 17.00 sati, te da svojim dolaskom, kušanjem i kupovinom pruže podršku održivosti i razvoju malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

 

                                                                                                                         

         Udruga hrvatskih tržnica

 Kontakt: Miljenko Ernoić, stručni tajnik                                                                                          

  1. 098/ 395 107
  2. 01/ 6422-818

e-mail: info@uht.hr

www.uht.hr