„Dani domaće rajčice“ – ljetna manifestacija koja se održava početkom kolovoza s ciljem promocije domaće poljoprivredne proizvodnje poljoprivrednih proizvođača koja plasiraju domaće sorte rajčice dugi niz godina na tržnici Kontroba. Rajčica spada u najtraženije ljetne namirnice i vrlo je obljubljena kod naših sugrađana. Tako su stolovi na tržnici prepuni rajčica koje su zbog likopena crvene boje. To rajsko povrće bogato je vitaminima, mineralima, a ima antioksidacijska svojstva. Tako zreli plod obiluje kalijem, fosforom, magnezijem, kalcijem te vitaminom C, K, B1, B6, B3 te karotenom.
Pridaju joj se ljekovita svojstva. Dobro su poznate maske za tijelo koje osvježavaju i hrane kožu. Rajčica je dostupna cijelo ljeto cijena joj se kreće oko 6 kn. Najtraženije su starinske sorte koje kupci prepoznaju po boji i mirisu. Tako su najtraženiji slatki mesnati plodovi volovskog srca, šljivara i jabučara.
Naše kumice vrlo rado pripremaju sokove od rajčice bez kojih je nezamislivo kuhanje jer to je domaći dodatak jelima, kojeg vrlo rado pripremaju brojni zaljubljenici u domaću tradicijsku hranu. Uživajmo u mirisu i okusu domaćih rajčica jer ovo je njihova sezona te nakon ljetne kupnje rajčice predlažemo da svratite u odvojeni mliječni dio tržnice u nabavku domaćeg sira, jer je to idealna kombinacija za objed.