O nama

O nama

Gradska tržnica Sisak - Centar dijeljenih usluga d.o.o.

O nama2024-01-17T10:32:34+01:00

O Gradskoj tržnici Sisak

Javno poduzeće Gradska tržnica Sisak osnovano je 20.04.1989. godine radi upravljanja djelatnostima Gradske tržnice. Poduzeće je počelo sa radom nakon izgradanje nove tržnice na lokaciji Kontroba, koja je građena u sklopu Programa 91. Navedenim programom je zapravo izmještena stara tržnica koja se nalazila uz Kupu između tadašnjeg Doma armije i Malog Kaptola, na novu lokaciju. Nositelj izgradnje bio je Komunalac Sisak. Odlukom Gradskog vijeća od 29. studenog 1995 godine, utvrđeno je da je jedini osnivač i vlasnik poduzeća Grad Sisak. Tržnica u Capragu je izgrađena i otvorena 1990 godine.

Organizacija  poduzeća je usklađena sa Zakonom o trgovačkim društvima i isto posluje pod tvrtkom Gradska tržnica Sisak društvo  s ograničenom odgovornošću, za usluge tržnice  na malo, Sisak, Trg Josipa Mađerića 1.

2020. godine Društvo mijenja ima u Gradska tržnica Sisak – Centar dijeljenih usluga d.o.o. za usluge tržnice na malo.

Direktorica Društva je Dina Kurjak Vanić, dipl. oec.

Vlasnik:  Grad Sisak

Trenutačno tržnica radi na dvije lokacije:
– Sisak Stari –  Tržnica Kontroba,
– Sisak Novi –  Tržnica Caprag

Sajmište u Topolovcu je od strane Grada dodijeljeno Tržnici s pravom gradnje 2002 godine.

Virtualna šetnja tržnicom

Stara tržnica na šetnici uz Kupu između tadašnjeg Doma armije i Malog Kaptola (do 1990. godine)

Certificirana seljačka tržnica

Proizvodi hrvatskog seljaka

Početci certificirane seljačke tržnice2023-03-18T11:40:58+01:00

2006. godine – projekt Udruge hrvatskih tržnica (UHT) pod nazivom „Certificirana seljačka tržnica“ u kojem se certifikat, odnosno Oznaka “Proizvodi hrvatskog seljaka” dodjeljuje poljoprivrednim proizvođačima u skladu s odredbama Pravilnika o organizaciji i radu certificirane seljačke tržnice i uporabi oznake “PROIZVODI HRVATSKOG SELJAKA”

 

Oznaka Proizvodi hrvatskog seljaka2023-03-18T11:41:10+01:00

Oznaka „Proizvodi hrvatskog seljaka“ zaštićena je oznaka u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo i prvenstveno je namijenjena označavanju poljoprivrednih proizvoda i prerađevina standardne kvalitete proizvedenih na području Hrvatske koji se izravno prodaju na tržnicama: gradskim, općinskim ili u privatnom vlasništvu odnosno koncesiji.

Oznaka se dodjeljuje na godinu dana i može se ponovo tražiti svake naredne godine. Nakon prijave za certificiranje proizvođača koji ima prodajno mjesto na Gradskoj tržnici Sisak, slijedi kontrola gospodarstva, sukladno Pravilniku, čime se osigurava transparentnost i sljedivost proizvodnje i prodaje na tržnicama.

Što znači oznaka “Proizvodi hrvatskog seljaka”2023-03-18T11:44:12+01:00

Oznaka kupcima jamči da od njih na tržnici mogu kupiti domaće voće, povrće i druge proizvode iz vlastitog uzgoja. Ideja projekta certificiranja je očuvati i poticati tradicionalni način direktnog   plasmana domaćih i kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda od proizvođača do krajnjeg potrošača, te na taj način isticati i važnost očuvanja i unapređenja hrvatskog ruralnog prostora.

Svrha dodjele oznake je poticanje razvoja izravne prodaje poljoprivrednih proizvoda i prerađevina, podizanje konkurentnosti malih proizvođača, uspostava bolje komunikacije potrošača i proizvođača te promocija i prodaja hrvatskih poljoprivrednih proizvoda i prerađevina. Slijedom navedenog jedan od ciljeva certificiranja je da se olakša proizvođačima hrane izravna prodaja proizvoda uz jamstvo porijekla istih.

 

Gradska tržnica Sisak u projektu Certificirane seljačke tržnice2023-03-18T11:41:27+01:00

Gradska tržnica Sisak priključuje se projektu “Certificirane seljačke tržnice” 2008. godine, te oznaku “Proizvodi hrvatskog seljaka” dobiva 30 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Broj certficiranih OPG-a rastao je iz godine u godinu i 2014.  postajemo vodeći u Republici Hrvatskoj sa 83 certificiranih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Rekordan broj certificiranih OPG-a2024-01-17T10:47:15+01:00

Gradska tržnica Sisak 2023. godine ima najviše certificiranih OPG-a od 2008. godine, od kada se i dodjeljuje oznaka „Proizvodi hrvatskog seljaka“. 117 proizvođača nosit će u 2023. godini oznaku „Proizvodi hrvatskog seljaka“ a certificirani su upravo na Gradskoj tržnici Sisak.

Projekt “S njive na stol”

Na inicijativu Grada Siska 2017. godine zaživio je projekt “S njive na stol”. Gradska tržnica Sisak opskrbljuje vrtiće i osnovne škole voćem, povrćem, tjesteninom i medom proizvedenim na certificiranim OPG-ima, te tako našim najmlađima osiguravamo samo domaće i provjerene proizvode.

Go to Top