Tradicionalno sa Svjetskim danom jabuka 20. listopada, kada se tržnicom širi miris svježe ubranih jabuka iz voćnjaka obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koja imaju dugogodišnje iskustvo uzgoja i proizvodnje jabuka počinje i jesenska čarolija na tržnici Kontroba. Jesen i zima su nezamislivi bez mirisa jabuka, a kod naših kumica možete naći i starinske sorte jabuka. Tako je tržnica jedinstveno mjesto kupnje gdje se njeguje biološka raznolikost i stare sorte jabuka, koje se jedino mogu naći na tržnici i to po vrlo prihvatljivim cijenama (4 kn po kg) Sigurni smo da će puna zdjela mirisnih jabuka na obiteljskom stolu uljepšati Vaš dan, a da ćete saznanje o nutritivnim vrijednostima jabuka, koje blagotvornu utječu na vaš organizam prenijeti i na naše najmlađe. Konzumiranje ovog zdravog sezonskog voća zasigurno će utjecati na zdravlje svih nas.
Jabuke iz domaće proizvodnje možete kupiti kod naših certificiranih poljoprivrednih proizvođača, a posebice su poznati proizvođači iz Velike Ludine OPG Šplehar; iz Gornje Jelenske OPG Tomac; OPG Tumpak iz Martinske Vesi, koji ove godine po prvi puta nudi i domaći sok od jabuke, OPG Kocmanić iz Siska, OPG Zeman iz Rečice Kriške, OPG Ivica Pavlović iz Siska, a kod Ksenije Pavlović se mogu kupiti i domaći Bakini kolači. Jabuke u ponudi ima i OPG Šulog, OPG Jelaš i OPG Tunković.
Važno je napomenuti da je sve više finalnih proizvoda od jabuke. Tako se u ponudi može naći i ocat, sok, pekmez i kolači od jabuka.
Navedeni OPG-ovci nude razne sorte jabuka ( Zlatni delišes, Idared, Jonagold, Breaburn, Grenny Smith, Pink Lady. Gradska tržnica Sisak se može pohvaliti bogatom, kvalitetnom ponudom. Pa tako u današnjoj kupnji možete saznati pojedinosti o uzgoju jabuka.
Zlatni delišes je jabuka zlatne boje, vrlo slatka, blagog okusa, tanke kožice, hrskavog mesa.
Idared je mirisna jabuka, crvenkaste boje, kiselkastog okusa, nenametljive arome. Jako dobro se čuva.
Jonagold je jabuka crvene boje, medeno slatko, kiselkastog okusa. Odlično se čuva.Odlična je za jelo i voćne salate.
Breaburn Grenny Smith su jabuke u srodstvu. Breaburn je jabuka lijepe crvene boje, dok Grenny Smith zelene boje. Obje jabuke su kasne i jako dobro se čuvaju. Meso im je sočno i imaju dobar omjer šećera i kiseline. Vrhunac okusa se postiže kad je jabuka ohlađena malo ispod sobne temperatura.