Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček danas je na Gradskoj tržnici Sisak podijelila prigodne poklone certificiranim OPG-ovima. Za veselu atmosferu na tržnici pobrinuli su se tamburaši I. G. Kovačića, a posjetiteljima i prodavačima bila je podijeljena i fina gibanica.
“Sisačka tržnica ponovno je opravdala naziv najveće tržnice s najviše certificiranih OPG-ovaca. Osim Siščana, drago mi je što i oni koji dođu u posjet našem gradu prepoznaju tržnicu kao sisački brend, ne samo zbog bogatstva ponude i kvalitetnih proizvoda već zbog toga što je sve uzgojeno i napravljeno s ljubavlju”, kazala je gradonačelnica nakon podjele.
Na inicijativu Grada Siska 2017. godine zaživio je projekt “S njive na stol”. Gradska tržnica Sisak opskrbljuje vrtiće i osnovne škole voćem, povrćem, tjesteninom i medom proizvedenim na certificiranim OPG-ima, te tako našim najmlađima osiguravamo samo domaće i provjerene proizvode.
Certifikat, odnosno oznaka “Proizvodi hrvatskog seljaka”dodjeljuje se poljoprivrednim proizvođačima na području Republike Hrvatske koji svoje proizvode prodaju izravno na tržnicama.
Oznaka se dodjeljuje na godinu dana i može se ponovno tražiti svake naredne godine. Nakon prijave za certificiranje proizvođača slijedi kontrola gospodarstva, čime se osigurava transparentnost i sljedivost proizvodnje i prodaje na tržnicama.
Oznaka kupcima jamči da od njih na tržnici mogu kupiti domaće voće, povrće i druge proizvode iz vlastitog uzgoja. Cilj certificiranja je olakšati proizvođačima hrane izravnu prodaju proizvoda uz jamstvo porijekla istih.
Gradska tržnica Sisak 2023. godine ima najviše certificiranih OPG-a od 2008. godine, od kada se i dodjeljuje oznaka „Proizvodi hrvatskog seljaka“. 10 godina u nizu vodeća smo tržnica u Hrvatskoj po broju certificiranih OPG-a. 117 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u 2023. godini nosit će oznaku “Proizvodi hrvatskog seljaka!”